"Lööf och Reinfeldt har bristande koll"

1:57 min

Enligt Ekots inrikespolitiske kommentator har både centerledaren och statsministern dålig koll när de kommenterar dem omdiskuterade frågan om Maud Olofsson och Konstitutionsutskottet.

Förre centerledaren och näringsministern vill inte komma till Konstitutionsutskottet för att svara på frågor om statliga Vattenfalls omdiskuterade köp av energibolaget Nuon.

Samtidigt tar nu Centerledaren Annie Lööf tillbaka sitt uttalande om att förre Socialdemokratiske partiledaren Göran Persson gjort precis som förra centerledaren Maud Olofsson och vägrat komma till KU.

Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, säger att både centerledaren och statsministern har bristande koll.

– Hon ville väl helt enkelt stärka argumenten för Maud Olofssons vägran och drog då till med ett påstående som hon inte hade koll på. Det stämmer ju helt enkelt inte att Göran Persson vägrat komma, utan det här har bara hänt en gång sedan 1970, enligt KU.

Men också statsministern tycks ha bristande koll när det gäller regelverket, säger Ramberg. När han kommenterade Maud Olofssons vägran i förrgår sade han att reglerna är utformate så att den som sitter i regeringen måste inträda inför KU, den som har suttit tidigare får själva välja, men enligt KU finns inte alls den skillnaden.

– Det är ingen som måste uppträda utan det här bygger på respekt för riksdagen, och att då alla,  med det här historiska ända undantaget sedan 1970, har kommit beror helt enkelt på att det anses vara kutym att man ställer upp. På det sättet är det här då ett anmärkningsvärt andra undantag.

Annie Lööf säger att hon respekterar att Maud Olofsson inte ställer upp. Det riskerar att underminera KU:s auktoritet, menar Ramberg.

– Att två så tunga företrädare som statsministern och centerledaren och näringsministern hittar förklaringar och visar förstående för att ett ansvarigt statsråd vägrar ställa upp i KU, det riskerar att underminera KU:s  auktoritet. Deras ord ger liksom legitimitet åt att vägra och då kan det bli så att Reinfeldt och Lööf hamnar på kant med riksdagen och dess granskande auktoritet. Blir det okej att vägra så blir möjligheterna att kasta ljus över statsrådens maktutövning mindre i framtiden, säger Tomas Ramberg.