Nekad ersättning av försäkringsbolaget - "regeln tydlig"

1:39 min

Misshandlad av sambon, men nekad skadestånd av försäkringsbolaget. Det råkade Angelica ut för. Men bolagen kan göra olika bedömningar, även om huvudregeln är tydlig enligt juristen.

– Det är väldigt olyckligt, den här regeln medför ju att man ska fundera på om man ska leva kvar i förhållandet där man blir misshandlad. Lämnar man det förhållandet och flyttar ut så har man ju rätt till ersättning, säger Staffan Moberg på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Men om man bryter upp efter att man blivit misshandlad och det finns en dom på det, så får man ju ingen ersättning?

– Generellt så står det så, men jag vet att man tillämpat regeln olika hos bolagen, säger Moberg.

P3 Nyheter berättade i går om Angelica, som under 18 månaders tid blev misshandlad fysiskt och psykiskt av sin sambo. En dag går hon till polisen och mannen fälls i tingsrätten för misshandel. Angelica uppmanades kontakta sitt försäkringsbolag för att få ersättning.

– Då sa de att det är klart att du har rätt till ersättning, tills jag sa att vi var skrivna på samma adress, berättar Angelica.

Anledningen till att hon blev nekad var att sambon bodde och var skriven på samma adress när misshandeln skedde.

Och så här ser det ut. Anledningen till det är, enligt försäkringsbolagen, att fallen är svårutredda och risken finns att pengarna inte går tillbaka till den som har misshandlats.

Men Staffan Moberg säger att en del bolag kan se mellan fingrarna om den ena partnern är på väg att flytta ut.

– Vad jag förstår så kan bolagen medge ersättning i vissa ömmande fall, även om det inte klart framgår av villkoren.

Den som blivit misshandlad kan söka pengar från Brottsoffermyndigheten, men många orkar inte göra det, säger Ingegärd Hägglund som jobbar på brottsofferjouren i Växjö.

– Jag tror att det är ett stort mörkertal eftersom man inte vet om sina rättigheter.

Varför är det så?
– Att vara utsatt för ett brott är så kränkande och tufft för många människor, att då behöva bevaka sina rättigheter så kanske man väljer att inte bry sig, säger Hägglund.