Federley: Rimligt att Olofsson svarar

2:36 min

Centerns riksdagsledamot Fredrik Federley är kritisk mot att förra partiledaren Maud Olofsson vägrar att svara på frågor i KU. Han säger nu att det rimliga vore att Olofsson ställer upp och hjälper till att reda ut vad som hände vid Vattenfalls köp av Nuon.

– I Centerpartiet har vi sagt att vi ska vara Sveriges öppnaste parti, och då är det rimligt att man också kommer när det blir en utfrågning. Om det uppstår tvivelaktigheter i andra politiska spörsmål så måste vi vara transparanta och finnas tillgängliga att svara på frågor, säger Federley.

I ett mejl i går kväll skrev Maud Olofsson att hon avstår från att komma, bland annat för att hon inte kan svara på frågorna på ett fullgott sätt eftersom det har gått hela fem år sen Nuon-affären.

Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i utskottet, hävdar att det faktum att Olofsson inte kommer försvårar granskningen av det omdiskuterade köpet av energiföretaget Nuon för närmare 90 miljarder kronor.

– Hon är ansvarigt statsråd och den som också varit ansvarig för beredningen av ärendet. Och det är ju själva beredningen av det här stora köpet som vi diskuterar, och granskar om det har gått till på ett rimligt och bra sätt, säger Eriksson.

Vilka frågor är det som du bedömmer att enbart Maud Olofsson kan svara på och som vi inte kan få svar på av andra som kommer till KU?

– Det är hon som har varit ansvarig för beredningen. Det är hon som hävdat att hon har informeratde andra borgerliga partiledarna. Det är hon som har talat med styrelseordförande. Så det är en rad saker som ingen annan kan redogöra för än hon.

I går försvarade Centerledaren Annie Lööf Maud Olofssonms hållning och sade att även S-ledaren Göran Persson har varit föremål för utskottets granskning och han valde då att inte infinna sig. Men Göran Persson har enligt KU aldrig, efter att han avgått som statsminister, blivit inbjuden till utskottet för förhör, och under dagen har Annie Lööf tagit tillbaka uttalandet.