Turkiet förbjuder Youtube

1:16 min

Turkiska myndigheter har beslutat att blockera youtube, beskedet kommer en vecka efter att twitter stängts. Stängningen av youtube sägs bero på en läckt ljudinspelning från ett säkerhetsmöte med högt uppsatta turkiska politiker

- Det här är en krigsförklaring mot Turkiet, sa utrikesminister Ahmet Davutoglu efter att ett ljudklipp spridits på youtube.

Inspelningen sägs vara från ett säkerhetsmöte där bland annat Turkiets utrikesminister, högt uppsatta personer från underrättelsetjänsten och militären ska ha deltagit. Ämnet för mötet var militära operationer i Syrien.

Också den turkiske premiärministern har på ett valmöte kommenterat inspelningen och talat om en usel handling och frågat vem som tjuvlyssnat.

– Det var ett nationellt säkerhetsmöte, det är en usel handling, vem är du som tjuvlyssnar, sa Tayyip Erdogan om att inspelningen spridits.

Vissa som försöker ta sig in på youtube möts nu av ett meddelande att sidan blockerats av telekommunikationsmyndigheten, andra kan fortfarande nå sidan.

Beslutet kommer en vecka efter att den turkiske premiärministern hotat att radera ut Twitter, senare samma dag blockerades Twitter. I slutet av förra året avslöjdades en misstänkt korruptionsskandal i Turkiet, sen dess har flera inspelningar spridits på sociala medier.

En sägs vara ett telefonsamtal mellan premiärminister Erdogan och hans son som talar om att gömma undan miljoner. Premiärministern kallar ljudklippet för ett montage.

I går beslutade en turkisk domstol att blockaden av twitter är olaglig, men ännu går det inte att komma åt mikrobloggen i Turkiet. På söndag hålls lokalval i landet, valen gäller borgmästarposter, men ses av många som en förtroendeomröstning för den turkiske premiärministern Tayyip Erdogan.