P1-MORGON FREDAG 28 MARS

Vart är KD på väg? Hör Hägglund i P1-morgon

12 min

I helgen inleder kristdemokraterna sina kommun- och landstingsdagar på Svenska mässan i Göteborg. Kommundagarna är tänkt som inspiration och en kick-off inför valåret. Dessutom passar man på att fira att partiet fyller 50 år i år. Men hur är då stämningen inom partiet? Vår reporter Madeleine Blidberg har åkt till Uddevalla stadshus för att ta pulsen på gräsrötterna inom kristdemokraterna.

Senare medverkar KDs partiledare Göran Hägglund i en utfrågning i P1-morgon. Hur mycket har KD fått kompromissa med sin politik under sin tid som alliansmedlem?

I en debattartikel i tidningen Dagen förra veckan skrev Göran Hägglund: "Under den tid kristdemokraterna har funnits har Sverige varit världens kanske mest materialistiska, individualistiska och familjefientliga land.

På vilket sätt är Sverige familjefientligt?

– Väldigt mycket av svensk lagstiftning, opinionsbildning samhällsdiskussion utgår i mindre utsträckning från familjen. Sverige är ett väldigt individualistiskt land och i den meningen får man säga att man inte tar hänsyn till familjerna i den utsträckning man gör i andra land. Till exempel när det gäller skolan, där läggs ansvaret på lärare men inte lika mycket på föräldrarna. 

Men enligt tidskriften The Economists ranking (2013) så är Sverige världens fjärde bästa land att växa upp i, hur rimmar det med att Sverige skulle vara familjefientligt?

– Sverige är ett fantastiskt land att växa upp i för de allra flesta barn. Men vi har också väldigt många ungdomar och barn som lider av psykisk ohälsa och som hamnat i självdestruktivt självskadebeteende. 

Du har suttit i regeringen i snart 2 mandatperioder. Vad säger det om vad du har åstadkommit?

– Det handlar mer om vad som är grunden för vårt tänkande och grunden för vårt samhälle, vi behöver ge större utrymme för föräldrarna att bestämma över barnomsorg till exempel och spela en större roll i barnens liv.

När det gäller betyg redan från år 4, ett Alliansförslag som Kristdemokraterna ställt sig bakom. Vilka är egentligen argumenten för betyg redan från år 4?

– Ett väldigt viktigt argument är att föräldrarna ska få en tydlig signal om hur det går för barnen. Att skolan ska tvingas notera hur det går för det här barnet. För tidigare har det varit så att insatserna har för barn kommit alldeles försent. 

Enligt DN/Ipsos och även i Ekots sammanställning från förra månaden, ligger väljarstödet för KD på 3,7% för 7:e månaden i rad.

Hur orolig är du att ni inte tar er över spärren?

– Jag är inte orolig. De mätningar som görs nu, har bara en sak gemensamt och det är att de är mätningar och inte valresultat.