Nekade romsk kvinna frukost – nu backar hotellet

Hotell Sheraton i Stockholm ber nu om ursäkt i ett öppet brev efter att en romsk kvinna nekats äta frukost.

Läs brevet här

Det var samma dag Diana Nyman, från Romska rådet i Göteborg, skulle delta i regeringens presentation av vitboken om diskriminering av romer som hon stoppades vid frukostbuffén.

Sheratons områdeschef Jan Nielsen skriver i brevet att han ser ”ytterst allvarligt” på det inträffade och ber om att få träffa Diana Nyman. Enligt Nielsen tolererar företaget inte någon form av diskriminering.

När P4 Radio Stockholm ringer upp Jan Nielsen vill han inte ställa upp på en intervju om det inträffade, utan hänvisar bara till det öppna brev som skickats ut under kvällen.

Av brevet framgår att personalen på Sheraton ska utbildas i hotellets policy för mångfald;

Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade. Vi vill att du ska veta att vi de senaste dagarna har undersökt händelsen ingående. Vår personal kommer inom de närmsta dagarna genomgå fortbildning rörande vår policy för mångfald [...] Ännu en gång, vänligen acceptera mina ödmjukanste ursäkter för den förlägenhet och de besvär denna situation orsakat dig.

Som P4 Radio Stockholm tidigare berättat stoppade hotellpersonalen Diana Nyman i frukostmatsalen, och erbjöd henne i stället att dricka kaffe i lobbyn.

Diana Nyman säger till TT att den offentliga ursäkten är en bra början, men att hon hoppas att det inte bara är tomma ord. Enligt GP har Diana Nyman anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

Jag har tidigare arbetat på ett hotell i stockholmstrakten. Där hade de samma syn på romer som på Sheraton. När det kom in romer till hotellet så gick det som en löpeld bland personalen. "Nu kommer zigenarna, se till att dom inte går in i receptionskiosken och se till att alla kameror är på". Tyvärr reagerade jag inte då, utan det är först nu som jag kom att tänka på hur romerna behandlades och skäms å deras vägnar.