FIFA kritiserar Brasilien för ofärdiga arenor

1:50 min

Internationella fotbollsförbundet, FIFA kritiserar att flera av arenorna som byggs i Brasilien inför fotbolls-VM som invigs om mindre än tre månader, fortfarande inte är klara.

Internationella fotbollsförbundet, FIFA, höll igår presskonferens i Rio de Janeiro inför fotbolls-VM och FIFAs generalsekreterare Jerome Valcke kritiserade då det faktum att flera av arenorna ännu inte byggts färdigt.

– Brasilien är väldigt sent ute, nu är det en utmaning att bli klara i tid, särskilt eftersom vi riskerar att inte kunna testa alla fotbollsarenor ordentligt innan de ska användas, sa FIFAs generalsekreterare Jerome Valcke.

Det är framför allt arenan i São Paulo, där VM:s invigningsmatch ska spelas om knappt tre månader, som oroar. Stora byggkranar håller uppe delar av taket, vägen fram till stadion är en enda stor byggarbetsplats och läktarna saknar stolar.

Även arenorna i värdstäderna Curitiba och Porto Alegre står halvfärdiga. I Porto Alegre är det dessutom bråk om vem som ska betala för resten av bygget, stadens borgmästare har sagt att skattebetalarna inte ska behöva rätta sig efter FIFA.

Det är en svår balansgång som den brasilianska regeringen tvingas till, mellan å ena sidan FIFA:s krav, och å andra sidan den folkliga opinionen, som blivit alltmer kritisk till de stora pengar som plöjs ner i fotbolls-VM.

– Alla kommer att hamna i helvetet om Brasilien inte vinner VM, sa det brasilianska fotbollsförbundets ordförande i veckan.

En VM-seger ses allmänt som det enda sättet att blidka kritikerna. Fotbollslegenden Ronaldo fick på presskonferensen igår frågan om det inte är en väl stor börda som vilar på landslagets axlar.

– För att VM ska bli en fotbollsfest för brasilianarna så måste vi vinna, och det är klart att det är en stor press för landslaget, men det är en press vi fotbollsspelare är vana vid, sa Ronaldo.