Jönköping

Han mördade tvåbarnsmamman i Trollhättan

37-årige Andréas Johansson dömdes i dag för mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan. Han har ett lång historia av våldsbrott.

I dag dömdes Andréas Johansson av Hovrätten för västra Sverige till ett långt fängelsestraff för mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan. Det var sista helgen i juni förra året som mordet inträffade.

Han har hela tiden nekat till anklagelserna och sagt att kvinnan levde när han lämnade lägenheten, men hovrätten menar alltså att bevisen är så starka att han ska dömas mot sitt nekande.

Redan som 16-åring dömdes Andréas Johansson till fängelse, då för ett av de mest uppmärksammade misshandelsfallen i Trollhättans historia. Sedan dess har han suttit i fängelse flera gånger för olika våldsbrott.

Johanssons belastningsregister består av flera våldsbrott och är sammanlagt på 22 olika punkter.

Johansson har, enligt tidsskriften Expo, ett långt förflutet i nazistmiljö och han var en ledande person i Trollhättan inom det nazistiska partiet Nationalsocialistisk front, NSF, under 90-talet.

Första gången han dömdes var det för en mycket brutal och uppmärksammad misshandel i Trollhättan sommaren 1993. En somalisk man attackerades till synes helt oprovocerat i centrala Trollhättan.

I domen från Hovrätten för västra Sverige skriver rätten att Johansson agerande "kännetecknas av brutalitet och råhet".

Tingsrätten i Trollhättan konstaterade också att en skugga av invandrarfientlighet vilade över målet.

Hovrätten dömde Johansson till tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

Sedan den misshandel har Johansson stått framför skranket många gånger; flera av domarna rör just våldsbrott. Vid ett par tillfällen har han dömts för grov kvinnofridskränkning och även för misshandel mot kvinnor.

Han har också förbjudits att besöka flera kvinnor som han har haft en relation med bland annat eftersom det fanns "risk att han skulle begå brott mot, förfölja eller på annat sätt trakassera kvinnan", står det i ett av besluten.

Han har också dömts för hets mot folkgrupp.