Spår efter dramatisk jordbävning i Vättern

1:48 min

Mycket tyder på att en kraftig jordbävning, som mätte 7,5 på Richterskalan, inträffade för cirka 11 500 år sedan i Vättern. Det menar forskare som har undersökt och analyserat sjöns botten.

– Vi kan inte göra någon annan tolkning än att här har skett en stor och kraftig jordbävning, säger Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet, som ligger bakom studien som publiceras i tidskriften Geology. 

När den tjocka inlandsisen, som pressat ner berggrunden, smälte fanns stora spänningar i berget. När de släppte orsakade det en kraftig jordbävning som gjorde att bottensedimenten sjönk med 13 meter, som mest.

Sprickbildningen löper hela 80 kilometer längs Vätterns botten. Rörelsen som ägde rum har forskarna kunnat se med hjälp av avancerad ekolodsteknik. Ytterligare bekräftelse fick de genom att analysera borrkärnor, långa rör av bottensediment som tagits upp från sjöbotten. Lerlagren i borrkärnorna var störda, och inte så jämna och fina som de brukar se ut. 

Jordbävningen var mycket kraftig. Enligt forskarnas uppskattning motsvarade den cirka 7,5 på Richterskalan. Det kan jämföras med jordbävningen som inträffade i Filippinerna förra året. Stora skred i kanten av Visingsö tyder på att jordbävningen i Vättern till och med kan ha orsakat en liten tsunami. 

– Vi är inte riktigt säkra på att de hänger ihop i tid, men det finns en stor chans att de gör det, säger Martin Jakobsson. 

Men den här tsunamin, hur stora vågor tror ni att det var? 

– Det kan jag inte svara på men det är någonting vi vill gå vidare med och modulera eftersom vi tycker att det är spännande att det är så enormt stora skredrörelser. 

Tiden då inlandsisen smälte undan var en geologiskt sett dynamisk tid, särskilt för de få människor som bodde här då. 

– Det måste ha varit en dramatisk plats att bo på, säger Martin Jakobsson. 

Vad betyder det här för vår syn på historien och vad som har hänt i berggrunden och i sediment längre tillbaka i tiden?

– Jag tror att vi överhuvudtaget börjar få koll på att jorden är ganska dynamisk och att de geologiska händelserna sker genom många snabba förlopp hellre än de långsamt som man ofta tänker sig.

Studien i Vättern har genomförts av forskare vid Stockholm, Uppsala och Lunds universitet.

Referens: Major earthquake at the Pleistocene-Holocene transition in Lake Vättern, southern Sweden. doi: 10.1130/G35499.1