Han ledde spaningarna mot Göran Lindberg

2:24 min

Kommissarie Jonas Trolle ledde de hemliga spaningarna mot Göran Lindberg, tidigare länspolismästaren i Uppsala som dömdes för flera sexbrott. I en ny bok ger Trolle sin bild av utredningen om en av de största polisskandalerna i svensk historia.

– Om man ska vara självkritisk: Vi hanterade det här ärendet dåligt i början. Vi gav möjlighet till stort spekulationsregn om vad det här bestod i och vad det handlade om i och med att vi inte svarade på frågor för det fanns ett stort allmänintresse. Och där byggde vi upp en mur som skapade ryktesspridning och skapade en del tankar kring att det skulle vara många andra inblandade.

Det kom som en chock för polissverige när Göran Lindberg, före detta rektor för Polishögskolan och länspolismästare, greps i Dalarna januari 2010. Då var han på väg för att träffa en 14-årig flicka som han träffat genom ett internetforum.

Polisutredningen skulle visa att Göran Lindberg utnyttjat många unga kvinnor och betalat för att ha sex med dem. Han dömdes senare för bland annat grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, misshandel och koppleri. Jonas Trolle hoppas att hans bok ska få några av de missuppfattningar som finns kring fallet.

– Framför allt att det skulle vara en jättekonspiration, att det var många fler inblandade. Det tycker jag inte det finns fog för.

Har han på grund av sitt yrke kunnat skada fler personer just för att han var polis?

– Jag tror inte det. Jag tror inte att hans yrke och position gjorde att det blev lättare för honom. Det var som två parallella liv. Och de liven hade inga gemensamma beröringspunkter.

Göran Lindberg var känd för sitt stora intresse för jämställdhetsfrågor och kallades därför ofta ”Kapten klänning”. Så här uttryckte han sig i Sveriges Radios program "Lika Villkor" år 2000.

– Jag har berättat varför jag tycker jämställdhet är viktigt och att det egentligen handlar om allas lika värde, sa Göran Lindberg då.

Jonas Trolle vill med sin bok och visa på att hur lätt det är för många att hamna i destruktiva relationer.

– De brottsutsatta i de här brotten, de finns ute än i dag. Det utsätts unga kvinnor för den här typen av brott varje dag. Jag vill visa hur lätt det är att hamna i detta, säger han.