Ishockey

Telefonomröstning ersätter play in i SHL

1:11 min

Till nästa års SM-slutspel i ishockey är stora förändringar att vänta. Det kritiserade så kallade play in-systemet väntas försvinna och ersättas av en telefonomröstning.

– Det ligger ju lite i tiden det här med telefonomröstningar, jag tänker på Melodifestivalen, Let's dance och Idol, så varför skulle inte ishockeyn också kunna använda sig av det? frågar sig Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Det nya systemet med play in för lag 7-10 i SHL tycks bli kortvarigt. Redan till nästa år kan det ersättas av en telefonomröstning.

– Med videoklipp i samband med omröstning kan man göra en snabbgenomgång av säsongen. Då behöver man som åskådare inte sitta låst vid matchen eller vid tv:n. En snabbgenomgång tror jag är ett bra koncept.

Men kan svenska folket avgöra det här på ett rättvist sätt?

– Det tror jag. Vi har ju ett genuint hockeykunnande i vårt land och jag tror inte det behövs mer än ett par minuter för att man ska se vilka som ska vinna.

Hos HV71, som i år kom tia och fick spela play in, ställer man sig positiva till förslaget. Lagkaptenen David Petrasek ser flera fördelar.

– Ja, jag tycker rent spontant att det låter som en fantastisk idé faktiskt. Speciellt vi som är lite till åren kan ju spara på krafterna istället för att gå igenom ett stenhårt play in. Då kan jag sitta hemma och ringa och rösta istället, så går vi vidare den vägen.

Definitivt beslut i frågan väntas senare i dag, den 1 april.