STUEHKIE/STOCKHOLM

Minoritetspolitik för unga i fokus vid seminarium

2:20 min

Rätten till modersmålsundervisning var en viktig fråga när minoritetspolitik på ungas villkor diskuterades på ett välbesökt seminarium på Finlandsinstitutet i Stockholm i helgen.
Moderatorn Patricia Fjellgren presenterade alla talare med en sång som de själva valt.

På seminariet "Minoritetspolitik på barn ungas villkor" berättar en rad talare om allt från nya böcker om att ta tillbaka sitt språk, till mentorskap och hur de nationella minoriteterna kan samarbeta.

Inledningsanförandet, som hölls av Saminuorras ordförande Per-Jonas Partapuoli, handlar om såväl renskötarens förutsättningar som modersmålets betydelse.

- Samiska barn, minoritesbarn, har svårt att få tillgång till att lära sig sitt modersmål och det är en mjuk fråga som regeringen kan göra något åt väldigt snart.

Juristen Kajsa Syrjänen Schaal som representerar Svenska kyrkan sitter också i presidiet för Sverigefinländarnas delegation. Hon pratade om att göra barn och unga delaktiga i demokrati och rättighetsfrågor.

- Om vi som minoriteter och urfolk hävdar att våra mänskliga rättigheter ska bli tillgodosedda måste vi själva också tänka att vi säkerställer, inom våra organisationer och i vårt arbete, barns rättigheter.

Vilken är den viktigaste frågan för att stärka barn och unga?

- Det Sverige inte gjort något åt är skolsidan. Europarådet har kritiserat Sverige vid sju olika tillfällen hittills och när man äntligen lyckas efter mycket tjat och gnat få fram en lärarutbildning, då ger man bara en fjärdedel av de pengar av de resurser som deras egen expertmyndighet menar behövs för att klara miniminivå. Så det är riktigt dåligt på utbildningssidan, säger Kaisa Syrjänen Schaal.

Ytterligare en talare var språkaktivisten och tornedalingen Daniel Särkijärvi som slåss för barnens rätt att lära sig sitt modersmål utan det krav på grundläggande kunskaper, som gäller idag för de nationella minoritetsspråken.

- Tack vare att jag lyfte det här till ytan är det ju på väg en lagändring, sa Särkijärvi.

David Rydenfalk, Stockholm
david.rydenfalk@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio