Trafik

Östersund först ut i ett försök med fettomat för bilar

4:15 min

Våren är högsäsong för länets biltvättar. Nu visar en ny undersökning att avfettning av bilen är helt bortkastat. Istället ska man fetta in bilen för att hålla den så ren som möjligt.

Kan en fettomat vara lösningen på smutsiga bilar? Kommentera gärna!

Ett unikt försök med en så kallad fettomat kommer nu att genomföras i Östersund. I morgonprogrammet hör du projektledare Jonas Lindgren som leder arbetet med den nya fettomaten.

– Det här är ett samarbete med ett stort mejeriföretag som ligger i Östersund. Deras restprodukter ska nu renas och omvandlas till fett som sedan sprutas på bilar i fettomaten och på det sättet håller sig bilarna rena längre, säger han till Johanna Vackdahl i P4 Jämtlands morgonprogram.

Det går också att fetta in bilen själv men då är det viktigt att man använder vanligt osaltat smör. Margariner eller extrasaltat smör gör bara saken värre enligt undersökningen. Att fetta in bilen själv är dock något som inte rekommenderas av Jonas Lindgren.

– Det är bättre att det sköts av professionella bilfettare så att det blir rätt gjort, säger projektledaren för fettomaten.