Snart okej att stanna hemma med valpen

1:12 min

Hundägare kommer snart att kunna ta ut föräldrapenning för sina hundar, så kallad valppenning. Det är riksdagens partier överens om. Nu ska Jordbruksverket snabbutreda frågan om hur det ska gå till.

Det finns över en miljon hundägare i landet och Lennart Gahm i Olofstorp som är med och startar Svenska hundägarpartiet tror inte andra partier vågar gå emot deras väljargrupp.
– Vårt krav på en särskild valppenning kommer naturligtvis på sämsta möjliga tid för de stora partierna. Mitt i en stor valrörelse med både EU-val och riksdags- och kommunalval.

Att förlora hundratusentals röster till ett hundägarparti det blev för mycket, både för alliansen och de rödgröna, säger Lennart Gahm. I direktivet till landsbygdsdepartementet skriver riksdagspartierna att valppenningen ska utformas som en slags föräldrapenning. 

Lennart Gahm anser att det idag är svårt för nyblivna hundägare att ta hand om valpen den första tiden. Innan den eventuellt kan lämnas på hunddagis.
– Någon behöver vara hemma även dagtid med hundvalpen och det är det som den särskilda valppenningen ska hjälpa till och finasiera, menar han.

Själv ser han fram mot en särskild valppenning. Den kommer att gynna honom som professionell hunduppfödare.
– Folk kommer att kunna köpa hund året runt nu, när det går att stanna hemma från jobbet med valppeng ett par månader och sköta om familjens nyköpta hundvalp. 

Statsvetaren Anna Astör-Darhun, P4 Göteborgs valanalytiker, säger att det parti som inte tillmötesgår den stora gruppen hundägare kommer att tappa många röster i riksdags- och kommunalvalen.

Hon menar också att riksdagspartierna i båda blocken nu gjort det enda rätta genom att låta landsbygdsdepartementet ta fram ett ekonomiskt underlaget för en särskild valppenning.
– Annars riskerar de att tappa många röster till ett hundägarparti, tror hon.

Så vi kommer snart att ha både en föräldrapenning och en valppenning i Sverige ?
– Ja, så ser det ut, säger Anna Astör-Darhun.