Moderaterna vill skynda på nytt luftvärnssystem

1:48 min

Efter krisen på Krim så vill  Moderaterna nu skynda på förnyelsen av ett luftvärnssystem med robotar som ska skydda Sverige från luftangrepp.

Försvarmaktens plan är att förnyelsen sker efter 2020, men systemet behöver ersättas tidigare säger nu försvarsminister Karin Enström (M).

– Jag ser att Europas säkerhet har påverkats allvarligt av händelserna i Ukraina, och Rysslands agerande. Och i ljuset av detta ser jag att vi behöver fortsätta förstärka den svenska försvarsförmågan, där luftförsvaret är en viktig del, säger hon.               

I dag i Sverige finns två system med luftvärnsrobotar, ett med en räckvidd på ungefär 40 kilometer, som har till uppgift att bekämpa hot från luften, men också skydda baser  och flygplan som står på svensk mark. Men inget politisk beslut finns om att ersätta det här systemet. Enligt försvarsminister Karin Enström har Försvarsmakten planerat en förnyelse efter 2020.

Men Enström, som vill se en fördubbling av luftvärnsförmågan jämfört med det som försvaret har planerat för, vill också sjösätta robotsystemet tidigare. Men när det ska kunna vara på plats kan hon inte säga i dag.

--  Ja tidigare än vad Försvarsmakten har planerat och då handlar det om efter 2020.

Hur mycket kommer det här att kosta?

- Det kommer att kosta mer än vad som tidigare var planerat, eftersom det handlar om att göra det snabbare och fler enheter, men vi får återkomma med exakt vad och hur det kommer att se ut. 

Men du kommer ju ändå med det här förslaget nu, du måste ju ha räknat på vad det ska kosta, om det både ska vara med omfattande, och sjösättas tidigare än vad som är planerat?

– Ja, helt klart är att det kommer att krävas mer resurser än vad som är planerat. Och det är jag självklart beredd att lägga till i kommande försvarsbudgetar.

Utspelet om att bland annat fördubbla luftvärnsförmågan är moderaternas åsikt, det handlar alltså är inte ett regeringsförslag.

– Ja som sagt det pågår ett intensivt arbete i försvarsberedningen nu där just sådana här frågor diskuteras, så jag hoppas på att vi får ett brett stöd för det här, säger Karin Enström.