Forntida gravhög funnen i Seminarieparken

3:48 min

Kontroverserna kring Seminarieparkens framtid har tagit en minst sagt överraskande vändning och de nya arkeologiska fynden kan öppna för en vikingapark på platsen.
OBS! Publicerad 1 april 2014!

Förra veckan rapporterade vi om medeltidsgravar funna bakom Helga Trefaldighetskyrkan. I dag kan vi rapportera om ett gravfynd av ett helt annat omfång:
- Det har vi har bakom oss när vi står och tittar in mot stan är konturerna efter en storhög, en forntida gravhög. Den är väldigt stor, ungefär 40 meter i diameter. Den närmar sig alltså högarna som finns i Gamla Uppsala som lär omkring 60-70 meter.

Det var under en så kallad flygscanning, en ytlig besiktning gjord i samband med diskussionen om att bygga bostäder i Seminarieparken, som den häpnadsväckande upptäckten gjordes.

Lämningarna kan vara sista pusselbiten i historieskrivningen om den förmedeltida staden Uppsala, enligt Bent Syse, chef över arkeologerna vid Upplandsmuseet. Han säger att det här är en upptäckt man som arkeolog bara brukar drömma om att göra:

- Vi kommer nu att anmäla den här upptäckten till Riksantikvarieämbetet så att platsen får fornlämningsstatus. Hela parken kommer troligen att bli lagskyddad fornlämning.

Plan- och byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne ser att nya möjligheter nu öppnar sig för parken.

– Det här visar ju att alla människor alltid sökt sig till Uppsala. Om fynden är från vikingatiden så kan vi ju se en vikingapark här i centrala Uppsala. Och det vore ju roligt med vikingaskepp på Fyrisån, säger hon till P4 Uppland.

Föreningen Seminarieparkens vänner kommer att försöka väcka opinion mot planerna på en vikingapark. Föreningens ordförande Ilona Szatmari Waldau är nu också bekymrad över vad det hrä betyder för deras planer på en skulpturpark i parken.

– Hur ska vi nu kunna fästa skulpturerna i marken, om vi förstör vikingalämningar, undrar hon.