São Paulo överväger kvinnovagnar i tunnelbanan

2:17 min

Efter flera sexövergrepp på kvinnor i São Paulos tunnelbana har en debatt dragit igång om synen på sexuella trakasserier och våldtäkt. Politikerna överväger nu att sätta in särskilda kvinnovagnar.

Men det är en åtgärd som många vänder sig emot.

– Jag tror inte att en särskild kvinnovagn kommer lösa problemen med sexuella trakasserier. Vi måste förändra machokulturen istället, säger Mariana Goncalves som jag träffar på linje 4 i Sao Paulos tunnelbana.

När män tafsar på henne eller ställer sig för nära brukar hon slå till dem med armbågen eller trampa på deras fötter.

De senaste veckorna har det skett flera uppmärksammade fall av sexuella övergrepp i mångmiljonstaden São Paulo. En man höll fast en kvinna med våld och fick utlösning på en hennes byxor. Andra män har gripits för att ha antastat kvinnor under rusningstid i tunnelbanan.

Det sammanfaller med en färsk opinionsundersökning som visar att 65% av brasilianarna anser att våldtäktsoffer har sig själva att skylla om de visat för mycket hud.

Sociologen Wania Passinato är en av dem som propagerar för en utbildningskampanj.

– Brasilianska män verkar tro att kvinnor i det offentliga rummet finns där för att tillfredsställa deras behov, säger Wania Passinato. Hon inte tror att politikernas förslag om särskilda rosafärgade tunnelbanevagnar är lösningen.

– På perrongen kan det ju också ske övergrepp. Och på bussen och på gatan. Ska vi måla hela stan rosa, frågar sig Wania Passianato.

Hennes kritik delas av tunnelbaneresenären Rodrigo Averna.

– Hur ska alla kvinnor få plats i en tunnelbanevagn? Säger Rodrigo Averna.

Han tror inte att utbildningskampanjer för männen är någon lösning. Men däremot fler poliser. Hur de ska få plats i dom redan trånga tunnelbanevagnarna har han inget svar på.