Sverige kämpar emot EU:s bankförslag

1:16 min

Sverige kämpar mot ett EU-förslag om att tvinga storbanker att dela upp sin verksamhet. Förslaget är dåligt anpassat till svenska banker, säger finansminister Anders Borg på EU:s finansministermöte.

Syftet med förslaget att tvinga bankerna att dela upp sin verksamhet är att skydda småsparares pengar från riskerna med bankernas mer spekulativa handel. Men finansminister Anders Borg anser att förslaget är dåligt anpassat till hur svenska banker fungerar

– Vi har komplexa storbanker som också måste kunna jobba med våra industriföretag, och det är besvärligt med den här typen av hämmande byråkrati. Det skulle kosta Sverige jobb och tillväxt, så vi måste försöka hitta vägar som gör att vi kan säkra våra bankers agerande, säger Anders Borg.

EU vill minska risken för att storbanker som Nordea hamnar i kris på grund av högt risktagande. Ett förslag är att de största bankerna i vissa fall ska tvingas att skapa separata bolag för högriskhandel, som till exempel komplex derivathandel.

Liknande lagar har redan införts i bland annat USA och Storbritannien. Men vid dagens finansministermöte här i Aten har Anders Borg kämpat mot ett förslag som han anser skulle hämma svensk ekonomi.

Borg medger att förhandlingspositionen försvåras av att få andra EU-länder har en banksektor med så industriell bas som Sverige. Så här svarar Borg på frågan om den svenska linjen inte riskerar småsparares pengar.

– Njae, det svenska banksystemet är ju i huvudsak, till stor del finansierat via olika marknadslösningar.

Om Sverige skulle bli överkört, vad skulle det innebära för svensk ekonomi?
– Det har jag väldigt svårt att tro att vi kommer bli. Vi brukar kunna hitta lösningar för Sverige, men det kommer bli tuffa förhandlingar, säger finansministern.