448 nya utbildningsplatser till Örebro universitet

0:41 min

Örebro universitet får 448 nya platser till utbildning av lärare och förskollärare i höst. Rektor Jens Schollin hade hellre önskat full satsning på läkarutbildningen. 

– Om vi fått önska så hade vi i stället fått full finansiering av den läkarutbildning som vi har fått. Men det här är ett politiskt önskemål. Det säger Jens Schollin, rektor vid Örebro universitet.

Utbildningsminister Jan Björklund presenterade i dag fördelningen av de totalt 10 000 nya platser till universitet och högskolor som finns med regeringens vårbudget som presenteras nästa vecka.

De flesta av de 10 000 nya utbildningsplatserna går till just lärarutbildningar, så även i Örebro. Utbildningsminister Jan Björklund motiverar ökningen av antalet platser med att söktrycket ökat de senaste åren.

I Örebro går pengarna också till utbildning av specialistsjuksköterskor. Bland annat ska en barnmorskeutbildning startas.

Frågan är om Örebro universitet kommer att kunna fylla de här platserna med kvalificerade sökande?

– Vi hoppas det verkligen. Vad vi gör nu är att gå in i en diskussion om hur vi kan öka och stärka våra lärarutbildningar inom naturvetenskap och teknik. Vi har till exempel nu förstärkt matematik väldigt mycket här.

Men kommer ni att hitta sökande till matematiklärarutbildningarna?

– Det är en 10 000-kronorsfråga. Det är lika svårt att svara på för hela landet.