Hallå Skåne

Konstanalyser på arbiska på Wanås

7:59 min

För att skapa bättre tillgänglighet och få fler perspektiv på verken i konstparken på Wanås slott har man nu bjudit in fyra arbisktalande elever från Kviinge skola i Hanaskog. Vid en rad tillfälle har man fått jobba med att analysera konstverken och idag var det dags att spela in riktiga audioguider.

– Vi jobbar med ett projekt som heter Konstprat som ska göra konsten här mer tillgänglig för publiken. Det innebär att vi spelar in en audioguider med elevers röster. Idén kom ifrån att när vi har skolklasser här och kollar på konsten så får vi höra fantastiska tankar och idéer - de ville vi göra tillgängliga för övriga besökare, säger Elin Magnusson som är pedagog på Wanås slott.

Och en bit bort håller fyra elever i 4-6:an på Kviinge skola i Hanaskog på att spela in audioguider på arabiska. Eleverna har själva valt ett par konstverk som de har arbetat med en tid och har både lärt sig om konstnären och gjort bildanalyser.

– Jag har valt träd med guldfäger på och ett rum som finns i skogen som inte har några väggar. Det känns som man tittar på något varmt på träden, säger Sayed. 

– Vi har berättat i skolan om Wanås historia och om konstverken - fast då har det bara varit på papper. Nu är det på riktigt, säger Aasem som gärna vill besöka parken igen.