Kontroversiell ex-läkare: Cancer är en svamp

1:50 min

Cancer är en svamp som kan botas med bikarbonat. Det menar ex-läkaren Tullio Simoncini, som inom kort ska föreläsa i Falköping.

– We have to abandon completely, the theory on genetics on cancer.

Cancer är inte ärftligt, säger den före detta läkaren Tullio Simoncini i ett Youtube-klipp. Simoncini är en av de kontroversiella ex-läkare som P1-programmet Kropp & själ granskat. 

– Simoncini menar att cancer i själva verket är svamp, candida. Han förkastar rådande förklaringar till cancer, berättar Moa Soltanian Magnusson, reporter på Kropp & Själ.

Simoncini anser att cancer ska behandlas med bikarbonat, och redan 2002 blev han av med sin italienska läkarlicens. Till Kropp & själ skriver den nationella italienska läkarfederationen så här:

– De tragedier som Simoncini lämnat efter sig, visar att han är en farlig person som alla, även dom som är desperata, bör vara försiktiga med.

Föreläser i Falköping
I slutet av april kommer Simoncini till Sverige för en föreläsningsturné, bland annat till Santa Monica Rehabiliteringscenter i Falköping. Göran Asp är vd för kliniken och han ser inget problem med att ta emot ex-läkaren.

– När han kommer får vi bedöma hur hans teorier kan fungera. Jag har för lite kunskap om hans metoder.  

För han förespråkar ju även användning av bikarbonat för behandling av cancer?

– Ja, det är ju en intressant idé.

Du ser inget problematiskt med den typen av behandling?

– Hur menar du då?

Det är ju en ganska kontroversiell metod...

– Ja, men även kontroversiella metoder kan ju fungera.