Piratpartiet nekas valstuga inför EU-valet

1:44 min

Inför valet till Europaparlamentet den 25 maj får de politiska partierna låna valstugor som ägs av Västerås stad - men det gäller inte Piratpartiet, trots att partiet redan är invalt i parlamentet.

Västerås stad tittar på vilka partier som sitter i Sveriges riksdag när man bestämmer vilka som ska få låna valstugor.

Helt feltänkt, menar Piratpartiets Anders S Lindbäck:

– Problemet är ju att det här är ett EU-val och inte ett riksdagsval. Så när kommunen kommer och säger att riksdagspartierna ska få låna en valstuga, då har ju kommunen faktiskt tagit fel beslut.

Det är partierna som är representerade i Europaparlamentet som ska komma ifråga om Västerås stad ska låna ut valstugor, menar Anders S Lindbäck.

– Piratpartiet är ju faktiskt fjärde största parti om man titar på antalet medlemmar i EU-parlamentet. Vi är större än hälften av riksdagspartierna.

– Ett av riksdagspartierna finns inte ens med i EU-parlamentet - trots det får de låna en valstuga, men inte vi!

Thomas Wulcan, enhetschef på tekniska nämndens stab, säger att Västerås stad har valt att erbjuda valstugor åt de åtta partier som finns i riksdagen:

– Vi får väldigt många förfrågningar inför valen, och ibland är det fler ansökningar än vad det finns ordinarie partier.

– Vi kan ju inte veta sådant i förväg, utan vi har hittat en yta och det som är etablerat har vi försökt att ordna till på bästa möjliga sätt, säger Thomas Vulcan.

Ni har ju kunnat veta hur många partier som sitter i Europaparlamentet, det är ju ganska lätt att kontrollera?

– Det är nog väldigt många partier som sitter i Europaparlamentet.

– Vi har valt att ha Sveriges riksdag som en liten grund, säger säger Thomas Vulcan till P4 Västmanland.

Varför har ni gjort det, i stället för svenska partier i Europaparlamentet?

– Då säger jag att det är en gräns som vi har haft tidigare här i Västerås och följt, och det har fungerat ganska väl, säger Thomas Vulcan.

***

I Sveriges riksdag finns åtta partier representerade: Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I Europaparlamentet finns också åtta svenska partier representerade: samma som ovan minus Sverigedemokraterna, plus Piratpartiet.