Medlemmar vill att Ung Vänsters förbundsstyrelse avgår

1:37 min

Ung Vänsters styrelse får nu kritik från sina egna medlemmar. I en debattartikel klagas det på toppstyre och kompispolitik.

– Vi hade kongress för mindre än ett år sedan, säger Stefan Lindborg är förbundsordförande för Ung Vänster.

Han är en av dem som skribenterna till debattartikeln i tidningen Arbetaren vill ska avgå, men det är inget alternativ för honom.

– Nu är vi mitt i en brinnande valrörelse och det skulle skada förbundet att ha en extrakongress nu, säger Stefan Linderborg.

– Ja kongressen var ju ett år sedan och flera av oss som har skrivit under röstade också på dem som sitter nu, säger Akiko Ahlstrand.

Hon distriktsordförande för Ung Vänster Örebro och en av dem som skrivit artikeln. Enligt henne vill de som skrivit under artikeln inte vänta längre, utan kalla till en extrakongress nu.

– Det har hänt saker sedan dess som har gjort att vi har blivit besvikna och inte tycker att styrelsen har uppfyllt uppdraget vi har gett dem, säger Akika Ahlstrand.

En av sakerna som har hänt det senaste året är att en medlem blev utesluten ur Ung Vänster sedan han har uttryckt sitt stöd för den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten. Ung Vänsters styrelse ansåg att han genom att göra bland annat det skadade förbundet.

– Det har vi också fått höra nu, att vi skadar förbundet genom att lyfta de här frågorna. Det om något känns okamratligt att inte bli tagen på allvar, säger Akiko Ahlstrand.

Annan kritik som har framförts i artikeln är att styrelsen till stor del består av personer från Stockholm, och att sättet som styrelsen väljs på gör att det blir en kompiskultur där det blir svårt för nya röster att komma in.

Det är också uppenbart att synen på organisationer som Revolutionära fronten skiljer sig åt inom förbundet.

– Det viktigaste för oss är att försvara de beslut vi tagit om hur det antirasistiska arbetet ska gå till och där ser vi inte våld som en acceptabel metod. De här organisationerna skadar den antirasistiska rörelsen, säger Stefan Lindborg.

– Jag tror att det handlar om att när antifascister eller feminister blir attackerade på gatan av nazister måste man förstå att det här våldet emot växer fram. Jag tror att det handlar om att se varför det är så snarare än att ta ställning för eller emot, och då först kan man göra någonting åt det, säger Akiko Ahlstrand.