Google-glasögon skapar bråk i USA

2:06 min

Redan innan Googles internetglasögon lanserats i full skala, är de kontroversiella. De får troligen inte användas när man kör bil, inte på banken och inte på bio, inte i USA i alla fall.

Det här är bråk på en bar i San Fransico, där Sarah Slocum gått in med sina Google glasögon på sig. Det retade upp folk som känner viss fientlighet mot de stora internetföretagen. De får skulden för att driva upp bostadspriser och förändrar staden.

Tv-bolaget CNN visade Sarah Slocums lilla film från bråket. Hon kan säga till sina glasögon att filma, och det gjorde hon för att ha dokumentation om något allvarligt skull ha hänt.

Glasögonen ser ut som hightechbågar, utan glas, men med en tumnagelstor dator på, med en liten kameralins, allt har rörlig tillgång till internet.
Datorn lyder muntliga kommandon och kan både filma och fotografera.

Visuellt kan du ha en karta framför ögonen när du är ute och går, få upplysning om tidtabeller när du passerar en hållplats, lägga in din position till dina vänner, ta emot eller kontakta andra via telefon eller sociala nätverk och så vidare.

Glasögonen redan blivit kontroversiella. Risken för integritetskränkningar är huvudskälet. Även om de flesta är vana vid att någon kan filma eller fota med sin telefon, har det blivit så starka reaktioner mot glasögonen att det till och med finns en särskild förbudsskylt utanför en del etablissemang - med överkorsade Googleglasögon - fast de inte ens är fullt kommersiella än.

Företaget erbjuder testpersoner att köpa glasögonen och hjälpa till att utveckla dem, men i USA finns det en kampanj igång som kallas "Stop the Cyborgs". Cyborg är en varelse som är hälften människa, hälften maskin.

Oro för ökad övervakning, kränkning av privatlivet, upphovsrätten och trafikfara har satt igång diskussionen om när och var det kan vara tillåtet att bära Googleglasögon. Kanske inte när man kör bil, besöker sjukhus, eller står i kö till bankomaten och kan filma när personen framför slår in sin kod.