Ungdomar attackerade rumänska tiggare

2:18 min

Ögonvittnen berättar om att flera rumänska tiggare attackerades av ett ungdomsgäng vid Kista Galleria i Stockholm på tisdagskvällen. Ileana Stanescu, 59 år, var den som blev mest utsatt.

– De slog mig utan anledning, de började med mig och jag sa till dem att inte slå mig för jag är sjuk. De jagade oss alla, de hämtade käppar och stenar och de hade spray också. Ingen hjälpte mig, vem ska hjälpa mig vid åtta-niotiden på kvällen? Den enda var en man som hjälpte mig och efter ett tag kom vakter som lyckades få undan mig, säger Ileana Stanescu till Radio Romano, Sveriges Radios romska redaktion.

Ahmed Amer var mannen som hjälpte kvinnan när attacken började. Han försökte tala förnuft med ungdomarna för att lugna ner situationen. Men han kunde inte nå fram till alla eftersom de var för många, säger han.

– Det var ungefär 20 till 25 personer. Hela gatan var full av ungdomar här. De kastade stenar, burkar och flaskor på kvinnan.

Händelsen polisanmäldes och är rubricerad som misshandel och olaga hot. Bienvenido Flores är talesperson för EU-migranter i Stockholm och han hjälpte den 59-åriga kvinnan med sin polisanmälan.

– Det var inte första gången dessa ungdomar ger sig på de här personerna. Övergreppet riktade sig inte bara mot kvinnan utan mot hela gruppen.

Ileana Stanescu är med i en grupp av runt 60 personer som tigger i Kistaområdet. Tonåringarna är i 13-14-årsåldern och har uppträtt stökigt vid flera tillfällen den senaste tiden. Bienvenido Flores ser kritiskt på hur polisen hanterade händelserna.

– Kvinnan som utsattes för våldsamheterna berättar att polisen som kom hit skakade händer med dessa ungdomar. Men inte hjälpte henne. Hon hade förväntat sig att polisen skulle gripa eller förhöra dem istället. Men de skakade hand som de vore bästa vänner, säger han.

Närpolischefen Jörgen Karlsson säger dock att kritiken inte är befogad. Ordningsvakterna från gallerian hjälpte rumänerna att söka skydd i byggnaden, säger Karlsson till Dagens Nyheter. När polisen kom fram till gallerian hade dessutom ungdomarna redan försvunnit, säger han.