Johan Heltne: "Det finns ingenting att vara rädd för"

2:35 min

Hur ser det ut innanför de religiösa sekternas stängda dörrar? På sistone har allt fler svenska romaner burit på vittnesmål från grupper som Jehovas Vittnen och mormonerna och nu debuterar Johan Heltne med en roman om att vara ung och kär och medlem av Livets Ord i Uppsala. "Det finns ingenting att vara rädd för" heter den.

Allt detta fummel, all denna osäkerhet och samtidigt det svindlande suget och det berusande pirret - att vara tonåring och kär är nästan det svåraste som finns. Att då också tillhöra en rörelsen som förbjuder den känslan. Och ovanpå det lida av en svår och svårdiagnosticerad epilepsi.

Jonatan i Johan Heltnes debutroman har någonting att vara rädd för. Den djupa spricka som öppnar sig inom honom själv när kärleken till Nina och den kåta tonårskroppen krockar med den rörelse som han levt hela sitt liv i, som varit hela hans liv.

Han går på Livets ords gymnasieskola, han åker med Livets ord till Israel, han bär ett pannband med texten Jesus saves på fotbollsträningen, den enda profana aktivitet han har utrymme till.

Och hur klaustrofobisk och faktiskt skrämmande denna rörelse än ter sig så skriver Johan Heltne så tätt intill Jonatan, så nära sin huvudpersons egen verklighet, att hans lojalitet mot denna rörelse också blir begriplig. Det är skickligt gjort. Att stanna kvar mitt i ambivalensen, inte ge efter för läsarens sekulariserade rop: stick därifrån, du kan väl se att det är kvävande!

Johan Heltne skriver en rak och saklig prosa, går ibland bort sig i detaljerna och rör till händelseförloppet i onödan, men förmedlar en sådan närhet till Jonatans värld att han bjuder in oss till Livets ords innersta rum. Leder oss rakt in till platsen där tonåringars sökande manglas ner av fundamentalistiska ledare, men som också har utrymme för en sorts existentiellt tänkande som saknas oss i det omgivande samhället. En kollektiv ingång till livsfrågor och ett vi att vara trygg i.

Delar av boken består av samtal mellan Jonatan och den psykolog som han skickas till när skolmedicinen inte lyckas hitta orsaken till hans epileptiska anfall. En vänlig man med stor värme, men en empati som tar slut någonstans vid Livets ords stora tempels portar.

Han mäktar inte följa med Jonatan in dit där fördömande sker i Jesu namn, där straff delas ut som en del i en frälsning. Det som är Jonatans hela liv. Och så överger han honom och Jonatan får försöka laga sin spricka alldeles själv.