SDU i nytt europeiskt samarbete

1:20 min

Sverigedemokratisk ungdom (SDU) förstärker sitt samarbete med främlingsfientliga europeiska partier. I dag startar SDU och tre andra organisationer ett gemensamt europeiskt ungdomsförbund, bland annat i syfte att driva gemensam EU-kritisk politik inom EU.

– Syftet är att göra vårt gemensamma Europapolitiska arbete mer solitt. Att vi kan få en plattform där vi kan driva invandringskritik och nationalism på en Europanivå i stället, säger Gustaf Kasselstrand, ordförande i SDU.  

Efter EU-valet kommer Sverigedemokraterna att behöva europeiska samarbetspartner, och SD har ännu inte gjort klart vilka det ska bli. Ungdomsförbundet har däremot bestämt sig, och vid ett möte i Wien i dag lanseras ett nytt europeiskt ungdomsförbund, där förutom SDU ungdomsorganisationerna för främlingsfientliga och EU-kritiska partierna Vlams Belang från Belgien, franska Front National och österrikiska FPÖ ingår.

– Vi kan söka olika ekonomiska bidrag från den europeiska unionen så vi kommer att använda EU mot EU självt. Så länge vi kan se till att EU finanisierar vår verksamhet med olika EU-kritiska och invandringskritiska seminarier, så är det något som vi ser väldigt positivt på, säger Kasselstrand.

Varför har ni valt just de här tre samarbetsförbunden?

– Först vill jag säga att vi har fört dialog med väldigt många förbund i Europa under flera års tid. Vi för även dialog med Dansk Folkepartis ungdomsförbund, och Sannfinnländarnas ungdomsförbund. Samtidigt är det de här förbunden som har varit mest villiga att samarbeta och det är de här förbunden som vill ta det europeiska samarbetet till en ny nivå. Medan de andra fokuserar mer på sitt eget.

Förbundet enas bakom ett gemensamt tiopunktsprogram som förespråkar minimal invandring till Europa och skärpt gränskontroll. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att SDU genom sitt val av samarbetspartner gör ett tydligt ställningstagande.

– De ungdomsförbund som SDU kommer att samverka med tillhör ju kanske den gruppering inom partifamiljen som bedriver en betydligt mer ultranationalistisk eller en mycket stark nationalistisk linje till skillnad från partier som till exempel Dansk Folkeparti. Och den konflikten finns ju inom Sverigedemokraterna, men den finns också inom Europa. Det blir ett slags ställningstagande i den konflikten, säger hon.