Intensiv vår för Christer Nerfont

9:49 min

Det är mycket nu för Wermland operas Christer Nerfont. I morgon spelas sista föreställningen av hyllade operan L'Orfeo, tidigare samma dag sjunger han Elvis Costello-låtar tillsammans med en stråkkvartett och om en månad är det nypremiär för likaledes hyllade Evigt Ung.

Christer Nerfont har just tillfrisknat från en halsfluss, och tackar effektivt penicillin för sin återställda hälsa. Costellokonserten i helgen baseras på idéer om brev.

– Costello fick för sig att tonsätta brev, anteckningar och brevidéer, tillsammans med stråkkvartetten Brodskykvartetten, berättar Christer Nerfont. Så satte han ihop en sångcykel på 20 låtar.

Den röda tråden i konserten är kärlek. Och konserten är svårsjungen.

– Jag har varit nervös för detta. Det är svårsjungna melodier till ett annorlunda komp. Man är inte van vid en såpass naken ljudbild.

Konserten ges vid lunchtid och några timmar senare står Christer Nerfont på scenen igen för sista föreställningen av hyllade operan L'Orfeo, där publiken imponerats av såväl sång och musik som scenografi.

– Det har varit en omtumlande, intensiv och konstig månad. Vi har ju repat detta i åtta veckor, men vi har aldrig sett det utifrån så vi har ingen aning om vad det är folk ser. Det är ju en banal historia så vi har gjort det mer som en audio-visuell upplevelse.

Och om en knapp månad är det nypremiär för populära musikaliska komedin Evigt ung. Det blir fjärde perioden den spelas i Karlstad.

– Vi har spelat 140 föreställningar, konstaterar Christer Nerfont. Den verkar slå an i alla läger. Vi har spelat den i Örebro också och där skrattade de delvis åt helt andra saker. Det ska bli kul att komma hem med den igen.