Kommentar: M vill tala arbetskraft i stället för arbetslöshet

1:43 min

Det sägs ibland att Moderaterna vann sin historiska seger 2006 genom att ta ifrån Socialdemokraterna jobbfrågan.  Men tricket var svårare än så, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

När det gäller att bekämpa arbetslöshet har väljarna i årtionden haft större tillit till Socialdemokraterna än till de borgerliga. Moderaterna kunde inte slå det, i stället gjorde de 2006 om frågan, vred den till en borgerlig problemställning som de kallade utanförskap.

Detta var inte bara ett namnbyte utan ett annat politiskt problem. Begreppet utanförskap fångade upp en folklig frustration som det tidigare varit tabu att diskutera i svensk politik. 

Det fanns hos många väljare en känsla av att fler nog skulle ta ett arbete om de bara inte hade så bra bidrag, att många levde på sjukförsäkring och a-kassa i stället för att gå till jobbet. Ordet utanförskap vädjade till den känslan.

Man hör nästan aldrig moderatledningen tala om arbetslöshet. En av partiets spindoktorer förklarade på helgens moderatmöte att ordet arbetslöshet rentav är vänstervridet.

 Nu försöker Moderaterna göra om bravaden från 2006.

”Arbetskraften lyfter Sverige” lyder den senaste parollen från den moderata slogan-fabriken.  Arbetskraft är precis som utanförskap ett sätt att undvika den socialdemokratiska debatten om arbetslösheten.

Valets viktigaste sakfråga är enligt Fredrik Reinfeldt Jobb eller Bidrag. Bilden av Socialdemokraterna som ett parti som vill flytta folk från arbete till bidrag ska trummas in varje dag fram till valet. Och när Socialdemokraterna inom kort presenterar sitt ekonomiska alternativ till regeringens vårbudget kommer Moderaterna att göra större reklam för några av förslagen än Socialdemokraterna själva. 

Statsministern kommer personligen att se till att ingen missar Stefan Löfvens förstärkningar av a-kassa och sjukförsäkring. 

Opinionsläget berördes inte under Moderaternas stora möte. Men oron skiner ändå igenom i partiledningens budskap.

Oron för att moderater, som partisekreteraren uttryckte det, hellre sitter kvar i soffan och äter tacos än går ut och knackar dörr när valet ändå verkar kört. Samtliga framträdanden och upptåg har handlat om att driva på fotfolket.

Till och med de filmade hälsningarna från Tysklands ledare Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron. ”Get out and campaign for your party”, som Cameron sa.