Regeringsskifte i Mali

Västafrikanska Malis första premiärminister efter det kaos som utbröt i början på 2012, har ersatts efter bara sex månader på posten.

I ett tv-uttalande sent på lördagskvällen från president Ibrahim Boubacar Keitas kansli heter det att premiärminister Oumar Tatam Ly och hela hans regering avgår.

En ny premiärminister är utsedd. Tidigare planeringsministern  Moussa Mara har fått uppdraget att bilda ny regering  i Mali.

Varför president Keita byter ut regeringen framgår inte av uttalandet.

Keita vann en jordskredsseger i presidentvalet i augusti förra efter en valkampanj fokuserad på lag och ordning.

När han en månad senare utsåg ekonomen Oumar Tatam Ly till premiärminister var hoppet om ett enat Mali befriat från korruption och väpnade konflikter.

En väpnad konflikt bröt ut i januari 2012 i norra Mali mellan regeringsstyrkor på den ena sidan och rebeller och grupper med anknytning till al-Qaeda på den andra.

Rebellsidan utlyste snart norra Mali som självständig stat samtidigt som situationen komplicerades av en militärkupp i söder där huvudstaden Bamako ligger.

För drygt ett år sedan satte Frankrike in militär i Mali för att hjälpa sin forna koloni.

Så småningom kunde franska styrkor tillsammans med Malis egna styrkor återta kontrollen i norr.

Men det är fortfarande oroligt på flera håll och det är meningen att också Sverige ska bidra med soldater till en FN-insats i Mali.