Skjutningarna fortsätter - trots polisens kraftsamling

1:47 min

Antalet vapenbeslag fortsätter öka sedan Göteborgspolisens särskilda insats Trygg i Göteborg drog i gång i höstas för att komma tillrätta med de pågående gängkonflikterna i staden. Det visar färska siffror som Sveriges Radio tagit del av. Samtidigt fortsätter skottlossningarna att avlösa varandra.

Sven Alhbin är chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland:

-Den särskilda händelsen har ju resulterat i en fyrtio, femtio vapen i år, och sedan vi började någonstans i september så är det ju upp emot nittio vapen.

Ja, när polisen i Göteborg summerar sin särskilda insats Trygg i Göteborg som drog i gång i samband med det uppmärksammade dubbelmordet i början av september förra året, är det ett ökat antal beslagtagna vapen som är i fokus.

-Vill du ha årets statistik? 37 pistoler, fem automatvapen, två gevär och så ljuddämpare har jag satt upp två stycken.

Under årets första tre månader har polisen också höjt snittet av det totala antalet beslagtagna vapen i hela Västra Götalands-regionen. Ett större beslag i början av året får upp siffran till 24 vapen i månaden hittills, att jämföra med 16 under samma period förra året, och 13 året innan dess.

Men skjutningarna fortsätter ändå. Hittills i år har 8 personer skottskadats i olika gängrelaterade konflikter i Göteborgsområdet. En av dom som skadats är en kille vi kan kalla för "Ahmed". Han säger att han blev träffad i samband med att han sprang iväg från en skottlossning.

-Så sköt man en till och jag sprang iväg. Sedan efter fem minuter så kände jag smärtan i benet. Jag tog av mig skorna och såg att jag blivit träffad.

Enligt polisen är det svårt att få information om vad som verkligen hänt i skottlossningarna eftersom varken vittnen eller skadade brukar vilja prata. Kanske är det därför Ahmed vill att jag förvränger hans röst.

-Man vet inte när dom kommer, vad som kan hända. Måste hålla ögonen öppna.

Trots att den särskilda satsningen Trygg i Göteborg hittills slukat runt 50 miljoner kronor på sju månader, så förblir de gängrelaterade skjutningarna - med skottskador och mord - ouppklarade.

-Ja, jag tror ändå att det gör en viss skillnad att vi tar de här beslagen av vapen trots allt eftersom vi också då kan lagföra personer som vi får undan från gatan under perioder.