Just nu
  • Regeringen håller pressträff om restriktioner

Inga medborgarförslag i Gullspång

1:47 min

Antalet inskickade medborgarförslag skiljer sig åt mellan kommunerna i Skaraborg. I Gullspång har inte ett enda förslag kommit in under de senaste två åren.

För att öka det politiska engagemanget bland medborgarna kan man i flera kommuner i Skaraborg lämna in så kallade medborgarförslag.

– Det kan bero på att man har gett upp. Det är mycket man tycker och tänker hemma i stugorna, men det är ingen som gör någonting, säger Gullspångsbon Benny Höglund.

– Vi är för slöa, oengagerade och bryr oss inte, säger Maj Wilsson.

Medborgarförslag innebär att alla som bor i en kommun kan lämna in sina idéer på förbättringar direkt till kommunfullmäktige. Därefter måste politikerna besluta i frågan.

Inga alls i Gullspång

Tanken är att man ska känna att man kan påverka politiken även mellan valen. Men det är stor skillnad på hur många medborgarförslag som lämnats in hos de olika kommunerna i vårt område, visar P4 Skaraborg granskning av förslagen som kommit in under 2012 och 2013.

Bland de kommuner som har medborgarförslag är Gullspång den enda kommunen som inte fått in ett enda förslag. Men att det skulle bero på bristande engagemang tror inte kommunalrådet och socialdemokraten Carina Gullberg.

– Ett engagemang för sin förening och sin bygd det finns, säger Carina Gullberg.

– Sen kanske inte det uttrycks i att man skriver ett medborgarförslag, men det är klart ska vi har medborgarförslag kanske vi ska aktivera det på något sätt.

Bättre marknadsföring

Framförallt måste politikerna bli bättre på att marknadsföra medborgarförslaget som ett sätt att påverka, tror Carina Gullberg.

– Om ingen vet att det går att lägga medborgarförslag kanske det inte kommer in så många heller. Så där kanske vi får ransaka oss själva.

Utanför affären vid kommunhuset står Carl-Olof Isaksson. Han tror det finns sina förklaringar till att politikerna inte gör mer reklam.

– Jag tror de är glada att de slipper det här. Kommer det förslag måste de ta ställning och ta impopulära beslut och säga nej, säger han.