BORÅS

Högskolan vill öka säkerheten inom ridsporten

1:30 min

Hur lastar man sin häst på ett säkert sätt och vilken utrustning bör man ha? Det är frågor som ställs på sociala medier kring ridning, och nu tittar högskolan på vilka svar som ges.

– Förr kom man ner till stallet och frågade sina vänner hur man skulle göra i olika situationer. Nu ställer man frågan på nätet. Det är en säkerhetsfråga i sig, man använder sociala medier direkt från hästryggen, säger Katriina Byström, professor vid Högskolan i Borås. 

– Man brukar säga att det är ungefär en halv miljon som rider regelbundet och en miljon som håller på med hästar. Det är ju en sport som kan bli farlig. Omkring 13.000 personer besöker akuten varje år till följd av ridskador, säger Katarina Michnik, doktorand vid Högskolan i Borås.

– Vi är ju intresserade av hur den nya situationen med sociala medier påverkar. Tidigare såg man det mest som en roliga sak, här är jag med min fina häst osv. Numer nyttjar man sociala medier till viktiga frågor också, säger Katriina Byström.

Vilka frågor är det som ställs?

– Det kan handla om hur man lastar en häst på ett säkert sätt. Det kan handla om vilken utrustning man bör ha eller om hur man gör för att föra ihop två nya hästar med varandra i en hage, säger Katarina Michnik.

– Vi är nyfikna om vad som skrivs. Det är intressant att veta hur man ser på trovärdighet och hur mycket man litar på det som skrivs. Förr ringde man veterinären för att veta vad det var för fel på ens häst, nu ställer man frågan på nätet, säger Katriina Byström.

Projektet är tänkt att landa i olika workshops. Forskarna från högskolan vill sprida sina resultat till olika ridskolor.