Miljardregn pressar tryckerier

1:50 min

Landets trycker får tillbaka miljarder från staten. Det handlar om momspengar som skatteverket tog ut på felaktiga grunder.

Vitt Grafiska i Stockholm har följt reglerna och tagit emot stora summor från staten - pengar som kunder till företaget nu vill ha.

– Pengarna som vi fick från Skatteverket har återinvesterats i bolaget, vartenda öre. Pengarna har använts till nya maskiner, säger Dag Wassberg som är företagets vd.

Ekot har tidigare berättat om karusellen med momspengar mellan Skatteverket, tryckerierna och tryckeriernas kunder som oftast är olika förlag.

Det började med att Skatteverket under flera år tog ut för mycket moms från tryckerierna. Därför betalar Skatteverket tillbaka miljarder till tryckerierna. Och samtidigt kräver Skatteverket tryckeriernas kunder på pengar, eftersom de har dragit av för mycket moms.

Skatteverket utgår från att tryckerierna ska betala vidare till sina kunder. Men ingenting tvingar tryckerierna att göra det. Resultatet kan bli många domstolstvister mellan tryckerier och förlag.

Kraven från Skatteverket gör att många små bokförlag och tidningar kan tvingas till uppsägningar eller till och med konkurs. Tryckerier och förlag har följt lagar och regler och ingen kunde förutse den här utvecklingen.

Tryckeriet Vitt Grafiska i Stockholm har tagit emot fem miljoner kronor från Skatteverket och därefter hamnat i en tvist med en kund som kräver Vitt Grafiska pengar - en tvist som Vitt Grafiska vann i tingsrätten och som nu väntar på avgörande i hovrätten.

– Så blir det per automatik att om våra kunder får brev från skattemyndigheten där de säger att nu har vi gett det här till er, till tryckeriet, nu ska vi ha det av er, så är det självklart att den kunden hör av sig till oss, säger vd Dag Wassberg.

Vitt Grafiska har alltså tagit emot pengar från Skatteverket och tänker inte betala vidare till sina kunder.

– Inte som rättsläget ser ut nu, säger Dag Wassberg.

Skulle ni kunna betala tillbaka till era kunder?

– Nej, det skulle vi inte kunna.

Vad är det värsta som kan hända då?

– Ja, det värsta som kan hända är att de här pengarna måste upp på en gång och då kommer vi att gå i konkurs.

Borde inte du ha begripit att du skulle bli krävd på de här pengarna i framtiden?

– Nej, under inga omständigheter. Jag är tryckeriägare och inte skatteexpert. Det är därför som jag lutar mig hårt på de rådgivare och revisorer som jag har, säger Dag Wassberg, vd på Vitt Grafiska.