Säpo: Rysk aktivitet i Sverige krigsförberedande

1:47 min

Ryssland bedriver alltmer underrättelseverksamhet och aktiviteten har ökat efter Ukrainakrisen. Det framkom samtidigt som Säpos årsbok för 2013 presenterades. En stor del av den ryska verksamheten är krigsförberedande, menar chefsanalytiker Wilhelm Unge.

– De allvarligaste hoten vi ser just nu: krigsförberedelser. Det är ingen hemlighet att Ryssland ägnar sig åt det. Det är lite oroande. Utan att gå in på detaljer ser vi en förhöjd rysk underrättelseverksamhet just nu på grund av det som händer just nu i Ukraina och på Krim, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker Säkerhetspolisen.

Ytterligare ett hot Säpo sett är att elektroniska angrepp ökar och att de är väl inriktade mot delar av samhället som svenska staten ska skydda.

Vad gäller hotet från Ryssland ser Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge flera tydliga exempel på realiserade hot.

– Det vi har sett länge från ryska sidan är värvningsförsök. Men vi ser också alla de andra typerna av försök att komma åt skyddsfärdig information i Sverige, säger Unge.

– Det kan handla om signalspaning, penetration av försvarets infrastrukturer, stora inköp av stora mängder kartor, operativ underrättelseverksamhet i terrängen. Och ni minns säkert alla de simulerade flygattackerna mot Sverige förra året. Det är en del i ett mönster.

Vad Ryssland konkret gör vill Säkerhetspolisen inte avslöja. Wilhelm Unge vill heller inte säga hur allvarligt hotet är.

– Det vill jag kanske inte gå in på just nu. Skadekonsekvenserna kan handla om att bara det faktum att främmande underrättelsetjänster – inte bara den ryska – är här och opererar innebär ett brott mot Sveriges suveränitet.

– Om Sverige inte kan skydda sig på ett adekvat sätt så förlorar vi internationellt anseende.