Hemliga samtal om romer bröt samman

Sverige har i flera månader fört hemliga samtal med Rumänien om att hjälpa landets romer på plats. Men nu har diskussionerna brutit samman.

– Jag är förbannad, ledsen och besviken. Men vi ger inte upp, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) till Dagens Nyheter.

Sveriges strategi var att Rumänien skulle använda mer av EU-stödet för att satsa på landets utsatta. Rumänien ville dock inte blanda in EU-kommissionen och andra länder, uppger tidningen.

Enligt DN ska regeringen nu driva frågan vidare till EU-kommissionen. Den vill att en expertinsatsstyrka ska inrättas i Bukarest för att se till att pengarna i EU:s strukturfonder verkligen plockas ut och når fram till Rumäniens fattiga.

Enligt tidningen har landet fått miljarder i EU-stöd, men bara plockat ut knappt en tredjedel. Endast en bråkdel av den tredjedelen uppges ha kommit romerna till del.

– Jag blir vansinnig på det ointresse Rumänien har visat för frågan, säger Birgitta Ohlsson till tidningen.

Regeringen ska på tisdagen skicka in sitt förslag till lösning till EU-kommissionen - utan Rumäniens underskrift. Regeringen hoppas att kommissionen ska sätta press på Rumänien så att en expertgrupp kan installeras i Bukarest snarast möjligt.

– Det här är akut. Vi vill att det ska börja verka direkt. Och vi vet att fler länder kommer att ansluta sig till förslaget om vi går i bräschen. Jag kan inte avslöja vilka det är, men vi har fört förhandlingar med andra länder om detta, säger EU-minister Birgitta Ohlsson till DN.