Där gör bisticket mest ont

En biforskare i USA har använt sig själv som studieobjekt för att ta reda på var på kroppen det gör ondast att bli stungen av ett bi. Näsborren vann.

Igår berättade Vetenskapsradion om att bikupor kan användas för att hålla bort elefanter från odlingar i Afrika. Elefanterna är rädda för bin och kanske särskilt för att bli stungna i snabeln, som är deras motsvarighet till vår näsa.

Idag kan vi berätta att just näsan är den del av människokroppen där det gör allra mest ont att bli stucken av ett bi. Det visar en vetenskaplig studie som biforskaren Michael Smith i USA har gjort.

Han använde sig själv som studieobjekt och inne i näsborren uppnådde smärtan 9,0 på hans skala. Näst ondast gjorde det på överläppen som nådde 8,7 på smärtskalan. På tredje plats kom skaftet på hans penis. Här uppgick smärtan till 7,3.

Michel Smith lät sig stickas fem gånger om dagen i 38 dagar. Han hann då med tre stick på de 25 ställen på kroppen som utsattes. Minst ont gjorde sticken ovanpå huvudet, på överarmen och på en tåspets. Här var smärtan inte värre än 2,3. Den vetenskapliga artikeln är publicerad i tidskriften Peer J. 

Referens och länk:

Smith ML. (2014) Honey bee sting pain index by body location. PeerJ 2:e338

Till studien