Sverige måste se över lagen om datalagring

1:14 min

Efter att EU:s omstridda datalagringsdirektiv underkändes i dag av EU-domstolen. Direktivet tar inte tillräcklig hänsyn till medborgarnas grundläggande rättigheter för ett skyddat privatliv, enligt domen.

Domstolen menar att bestämmelserna inte värnar om medborgarnas integritet. Att datalagringsdirektivet bryter mot EU-rätten och därmed är ogiltigt.

Så kan man sammanfatta dagens dom i EU-domstolen, som är en stor seger för de medborgargrupper, privatpersoner och politiker runt om i Europa som anmält lagen till domstolen.

EU:s lag om datalagring hade hittills givit medlemsstaterna rätt att utan särskild misstanke om brott, spara samtliga medborgares telefoni och datatrafik. Till exempel e-posttrafik, i sex månader. Den infördes efter terrordåden i Madrid 2004 och i London 2005 och fick sin svenska utformning 2012.

Men i bland annat Österrike och Tyskland har motståndet mot lagen varit stort. Redan 2010 underkändes den av den tyska författningsdomstolen och sedan dess har tyska politiker bråkat om hur en ny version av lagen i Tyskland ska se ut.

Men vad som nu händer med datalagringen inom EU är oklart.

EU-domstolen säger i sin dom att man inte har något principiellt mot att data lagras. Men att bestämmelserna isåfall måste ha rätt proportioner och bara får användas i absoluta nödfall.

Ekots EU-reporter Herman Melzer säger att är det är oklart vad domen innebär för Sverige. 

– Ja, det vet vi inte riktigt än, för det här handlar om ett direktiv. Så regeringen har alltså utformat den här lagen utifrån direktivet. Då är frågan om de svenska nationella reglerna respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, det ska nu den svenska regeringen analysera.

– Så vi vet att direktivet är ogiltigförklarat men det är inte säkert att den svenska lagen behöver ändras. Här skulle man ju vilja ha ett snabbt svar av justitieministern, säger Herman Melzer.