Tjänstefel att öppna Hjulstabron

1:27 min

Uppsala tingsrätt dömer den polisman i Uppsala som åtalats för tjänstefel sedan Hjulstabron i Enköpingstrakten öppnades vid en pågående polisjakt för ett år sen. Något som ledde till att två unga män dog. Polisbefälet, som nekar till brott, döms till 50 dagsböter.

Det var en sen kväll i mars förra året som två unga män dog efter att ha kört av Hjulstabron och ner i vattnet.

De hade tjuvtankat i Uppsala - med en avställd bil - för knappt 300 kronor och när de dök upp i Enköping tog polisen upp jakten på dem. Polispatrullerna hade sirener och ljus på när de jagade bilen, i riktning mot Hjulstabron.

En i patrullerna föreslog att man skulle öppna bron. Den polisman i Uppsala som var vakthavande befäl ringde då brovakten och bad honom göra det.

Polisjakten slutade alltså med att de två unga männen körde genom bommen vid bron och ner i vattnet, och drunknade.

Polisbefälet har ståttåtalad för tjänstefel för att ha beordrat eller på annat sätt förmått brovaktaren att öppna bron.

Åklagare Håkan Roswall har menat att bron använts på samma sätt som ett så kallat fast hinder, som bara får användas vid mycket grova brott som mord och grovt rån till exempel. Männen i bilen var misstänkta för bensinsnatteri och att köra med en avställd bil -  nåt som inte stod i proportion till brottsmisstankarna enligt åklagaren. Åklagaren yrkade under rättegången på att polismannen döms till 50-60 dagsböter.

Polismannen har nekat till brott. Hans advokat Johan Eriksson har menat att det varit en vedertagen metod vid polisen i Uppsala å på andra håll -  att använda broöppning för att få stopp på en bil. Men att det något som är helt oreglerat - som alltså inte finns bestämmelser kring när och hur den får göras.

Han har också drivit linjen att polisbefälet inte i formell mening beslutat om att öppna bron - utan frågat brovaktaren om han kan öppna.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare kommit fram till att polisbefälet inte kommer att förlora jobbet om han skulle fällas.

Sen olyckan har det blivit känt att Hjulstabron beordrats öppnats tidigare av Uppsalapolisen.