Den extra kostnaden för svensk fläskfilé går inte till grisbonden

7:58 min

I butikerna kostar ofta en svensk fläskfilé mellan 60 och 90 kronor mer per kilo än vad en dansk gör, men samtidigt får bara en svensk grisbonde någon krona mer per kilo griskött än vad en dansk får.

När P4 Jönköping ringer runt till olika butiker så visar det sig att priset i snitt mellan svensk och dansk fläskfilé skiljer sig någonstans mellan 60 och 90 kronor kilot. I vissa butiker får kunderna betala över 100 kronor mer i kilopris om de vill ha en svensk fläskfilé.

Många kunder som vi pratar med tror att den stora prisskillnaden beror på att en stor del av de extra pengarna går till landets grisbönder. Men enligt Sveriges Grisföretagare får svenska grisbönder bara någon krona mer per kilo griskött än vad danska grisbönder får. Så vem tar alla pengar?

– Det är många i ledet. Jag levererar min gris till slakteriet. Sedan har vi en grossist emellan och kanske en charktillverkare och ännu en grossist och sedan når den handeln, så det blir många påslag på priset innan köttet kommer till konsumenten, svarar Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare, på den frågan.

Personalen i en livsmedelsbutik i Jönköping hjälper oss ta reda på om det är så att den största delen av påslaget sker i butiken, men så är det inte. Enligt butikens databas skiljer sig redan inköpspriset på de båda fläskfiléerna med 60 kronor.

Den centerpartisktiske landsbygdsministern Eskil Erlandsson tycker inte att prisskillnaden borde vara så stor, men ser inte någon politisk lösning på det problemet.

– Vi har fri prisbildning i vårt land där du som säljare väljer hur mycket du vill ta i betalt för det du säljer och det är ingenting som vi styr från politikens sida, säger han.

Men om det är så stort påslag och så stor prisskillnad, hur ska man då få folk att köpa svensk fläskfilé?

– Jag tycker man ska påtala att det finns skillnader i tillämpningen av djurskyddslagstiftningen och i användningen av antibiotika, och att vi i Sverige är salmonellafria vilket danskarna inte alltid är.

"Inte klokt!  Förbjud import medan vi har någon bonde kvar och sätt åt mellahänderna. Är det någon som ska tjäna extra så är det bonden. Vi måste vara rädd om våra svenska bönder, de få som kämpar kvar!" (Malena på Facebook)

"Är det rimligt att den danska är så mycket billigare?
Motsvarar danska regler de svenska?
Vem tjänar pengar mellan bonden och konsumenten?" (Jan på Facebook)

"Det måste vara snålheten som bedrar visheten. Och politikare som skitar i djurvälfärd" (Sickan)

Är det rimligt att den svenska fläskfilén är så mycket dyrare än den danska?  Vad tycker du - kommentera artikeln eller ring 0470-10 400!