Vem är gatukonstnären Dan Park?

4:15 min

På bara fyra dygn har den svenske konstnären Dan Park dömts till två olika fängelsestraff för bland annat hets mot folkgrupp och förtal. 

Kolbjörn Guwallius är frilansjournalist som bland annat skrivit en bok om gatukonst och menar att Dan Park kommit undan billigt.

– Han skapar affischer med tydliga högerextrema kopplingar som han kopierar upp och sätter upp över stan, främst i Malmö med omnejd. Förr har det varit mer provokationer men när han på sin blogg skriver hur han medverkar på Svenskarnas partis demonstration, så är det ingen tvekan om var han hör hemma ideologiskt.

Kolbjörn Guwallius menar att Dan Parks affischer inte borde kallas konst eftersom det inte finns någon konstnärlig provokation.

– Det finns inget konstnärligt i det han gör nu, även om det kanske har funnits det tidigare. Det han gör är provocerande på ett rasistiskt sätt, inte ett konstnärligt. Och jag tycker man ska akta sig för att förknippa det han gör med gatukonst, eftersom gatukonstnärer oftast förknippas med något positivt.