Mat

Slakteriet är orsaken till prisskillnaden mellan dansk och svensk fläskfilé

9:17 min

Hur kommer det sig att den svenska fläskfilén kan vara mellan 60-90 kronor dyrare än den danska i butiken - då en svensk grisbonde bara får mellan 1-3 kronor mer betalt per kilo? Svaret finns hos slakterierna. 

Om man spårar fläskfilén bakåt i ledet finns skillnaden i pris mellan en dansk och en svensk fläskfilé redan om man tittar på butikens inköpspris. Nästa steg är grossisten. Men enligt Ingmar Kroon, presschef på en av landets stora grossister Axfood, är det inte heller de som lägger på den stora skillnaden.

– Vi får ju betala bra mycket mer redan från början när vi köper in den svenska fläskfilén. Det som vi sedan tar betalt mot butikerna är fasta priser så det spelar ingen roll alls, säger han.

Däremot får vi svar på vår fråga när vi pratar med Magnus Lindholm, Sverigechef på HK Scan. Enligt honom är det på slakteriera som prisskillnaden mellan den svenska och den danska fläskfilén uppstår.

Fläskfilén är mer intressant för svenskarna än vad de andra delarna på grisen är och det är då priset för filén som får bära upp för att slakterierna inte kan ta ett högre pris för till exempel trynen och öron. Och det som gör att den danska fläskfilén då är billigare, beror på att danskarna har hittat en marknad för, de för svenskarna mindre åtråvärda delarna, i Kina.

– Danmark är godkända som direktexportör in i Kina. Och i Sverige har vi precis påbörjat den processen eftersom priserna på många av de udda biprodukter är mycket bra i Kina ställt mot andra delar av världen.

– Mervärdet för Sverige om vi skulle få en direktexport till Kina kan ligga mellan 100-150 miljoner kronor i merintäkter, säger Magnus Lindholm, Sverigechef på HK Scan.