Uppsalapolisen: Broöppning kan användas igen

1:33 min

Trots tisdagens fällande dom mot det polisbefäl som förra året fick brovakten att öppna Hjulstabron, vilket slutade med att två män dog, kommer Uppsalapolisen inte att ändra några rutiner, och broöppning kan komma att användas igen.

Den polisman i Uppsala som igår dömdes för tjänstefel sedan Hjulstabron öppnades vid en polisjakt förra året kommer att få jobba kvar som vakthavande befäl. Och broöppning är en metod man kan komma att använda igen, säger Henrik Thelander, som är polisområdeschef i Uppsala län.

– Kommer man fram till att det skulle vara synnerligen angeläget att öppna bron vid ett nytt tillfälle så kanske man gör det. Men jag tror att det kommer vara en extra stor försiktighet, och den som då formellt fattar det beslutet att öppna bron kommer säkert tänka efter både en och två gånger, mot bakgrund att man vet hur det har gått vid det här tillfället.

Det handlar alltså om en biljakt en natt för drygt ett år sen, där polispatruller jagade två män i tjugoårsåldern som hade smitit från en bensinnota på strax under 300 kronor.

Vakthavande befäl ringde då brovaktaren och frågade om han kunde öppna Hjulstabron. Det här för att få stopp på bilen.

Men bilen körde genom bommarna och ner i vattnet, och de två männen dog.

Så kallade fasta hinder får användas av polisen för att stoppa tex bilar, men då ska det handla om mycket grova brott.

Rätten tycker inte att det var rätt att öppna bron i det här fallet, bland annat eftersom killarna i bilen var misstänkta för relativt lindriga brott. Och polisbefälet dömdes för tjänstefel.

Sen olyckan har det blivit känt att Uppsalapolisen bett brovakten att öppna Hjulstabron tidigare.

Men polisen kommer inte ändra några rutiner efter det här, säger Henrik Thelander.

– Inte som vi har tittat på hittills, så har vi inte funnit att vi behöver ändra några rutiner.

Redan innan domen så var det klart att polismannen inte skulle förlora jobbet om han skulle fällas - det hade Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd slagit fast.

Och han kommer att fortsätta som vakthavande befäl.

– Ja det kommer han göra. Han är kvar i sin funktion och kommer vara så fortsatt, säger Henrik Thelander.