Sola mer och lev längre - nya råd upprör Cancerfonden

1:14 min

Ny forskning visar att kvinnor som solar lever längre än kvinnor som helt undviker solen. Forskare tror att det kan vara bra att sola en stund mitt på dagen, men det sågar Cancerfonden.

 

En liten stund i solen mitt på dagen varje dag kan alltså minska risken att dö i förtid. Det enligt forskare som i en studie har följt 29 000 kvinnor under 20 år och sett att de som undvek solen hade en dubblerad dödlighet jämfört med dem som inte gjorde det.

Varför det är så vet forskarna inte, men det kan bero på D-vitaminet som man får av solskenet.

– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen. Till exempel ta lunchkaffet i solen säger Pelle Lindqvist, docent på Karolinska Institutet.

Men den rekommendationen gillar inte Cancerfonden.

– Jag tycker det är olyckligt formulerat, för att vi tycker inte att man ska sätta sig och ta sin lunchkaffe i direkt solljus, säger Britta Edefalk, sakkunnig på Cancerfonden.

Förra veckan varnade Cancerfonden för att fler än någonsin dör av hudcancer.

Och att sola mitt på dagen, såsom forskarna bakom studien tror är bra, tror Cancerfonden är farligt.

- Vi söker hela tiden skäl för att få kunna få vara i solen mycket mer än vad som är nyttigt för oss. Och vi hävdar fortfarande att du absolut kan vara i solen, men mellan 11-15  på en högsommardag så ska du inte direkt sola, säger hon.