VETENSKAP/NATUR

Honungsbin mår bättre än väntat

1:18 min

Väldigt många svenska bin dog förra vintern, men som helhet mår bina bättre än många befarat. Det visar de första resultaten i en ny EU-kartläggning av honungsbin i 17 europeiska länder.

Det här är viktiga data, säger Ingemar Fries, biexpert och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Grundproblemet är att vi förlorar bisamhällen och har problem med förluster av bisamhällen som gör att pollineringen kan bli lidande. Så det är jätteviktigt att vi håller koll på hur många bin vi har och om vi håller på att förlora bisamhällen i större skala.

Sverige och Storbritannien förlorade båda en fjärdedel, ungefär, av sina honungsbin förra vintern. Finland låg inte långt efter.

Men så var också förra vintern en väldigt kall vinter och då dör i regel många bin, säger Ingemar Fries.

Den stora vinsten med en sån här stor kartläggning, som dragits igång av EU-kommissionen och som kommer att fortsätta, säger Ingemar Fries, är att EU-länderna nu får jämförbara data för att bättre begripa sig på varför bin ibland och på vissa håll dör i mängder. I undersökningen övervakas också de parasiter och sjukdomar som kan slå ut hela bisamhällen.

Data för den vinter som just nu övergår i vår finns ännu inte. Men troligen har den varit ovanligt gynnsam för Sveriges honungsbin, säger Ingemar Fries.

– Sälgen har ju redan börjat blomma här i Uppsala i slutet av mars. Det är verkligen extremt. Och sälgen är en enormt viktigt biväxt på våren. Och de har redan varit ute och flugit på vårlök och så där. Så det ser riktigt bra ut i år.