Asylsökande protesterar mot dålig mat

2:10 min

Asylsökande som bor på Migrationsverkets tillfälliga boende Westsura herrgård utanför Surahammar är missnöjda med den mat som bolaget Attendo serverar.

De boende är missnöjda med hur maten är tillagad och hur den smakar.

De har skrivit ett protestbrev till Migrationsverket och en dag slängde man maten i protest.

– Vi är missnöjda med att maten på anläggningen inte är bra. Alla klagade, säger Kinda Soufi från Syrien.

– Det är väldigt dålig mat, säger Ahmed Abdulreda från Irak.

Kinda Soufi och Ahmed Abdulreda är två av omkring 60 asylsökande på Westsura som för några veckor sedan skrev en protestlista till Migrationsverket. Sammanlagt bor omkring 130-140 personer på Westsura.

Kinda Soufi och andra P4 Västmanland talar med tycker inte att bolaget Attendo som driver boendet har gjort tillräckligt för att förbättra maten efter brevet till Migrationsverket.

Flera andra saker som man är missnöjd med kommer också upp när P4 Västmanland besöker boendet.

Det handlar om att man bor trångt och att Westsura ligger utanför samhället, att det är svårt att ta sig in till Surahammar.

Jeanette Peretic på Attendo, verksamhetschef för Westsura, säger att man ska försöka gå till botten med problemet.

Hon menar att man ständigt jobbar med maten och att man efter protestbrevet höll ett matråd med personal och asylsökande.

Eftersom det finns omkring 20 olika nationaliteter på Westsura är det är svårt att göra alla nöjda, enligt Jeanette Peretic:

– Det tror jag alla förstår, det är en utopi. Sedan försöker vi hålla en internationell standard på den mat som serveras här.

– Vi vill ju gärna tillfredsställa så många som möjligt.

Tycker du att ni har gjort tillräckligt för att ta tag i det här problemet?

– Bevisligen inte, jag är ödmjuk här och vi ska fortsätta samtalen med de boende för att vi vill ju att folk ska må så bra som möjligt här, säger Jeanette Peretic.

Jeanette Peretic menar att oron bland de asylsökande på boendet kan ha andra orsaker än maten.

– Människor som kommer till Sverige de flyr ju ifrån något. Jag tror ju inte att någon vill lämna sitt land frivilligt, och då händer det saker när man sätts ihop i konstellationer på ett boende.

– Man får bo med människor i ett rum där man kanske inte pratar samma språk, har samma kultur så det är klart att det finns mycket som sätts igång, säger Jeanette Peretic till P4 Västmanland.