Flygpassagerare stoppade avvisning

1:57 min

En man från Iran som bott fem år i Östersund skulle avvisas i dag. Men efter protester blev det aldrig någon avvisning. Malin Björk som är EU-parlamentarisk kandidat för Vänsterpartiet vägrade spänna fast säkerhetsbältet.

Det var anhöriga samt personer från organisationen "Ingen människa är illegal" som hade tagit sig in på flygplansområdet. Eftersom de anser att det innebär livsfara för mannen att återvända till Iran.

Det som blev avgörande var att Malin Björk, EU-parlamentarisk kandidat för Vänsterpartiet, som var ombord på flygplanet, reste sig upp och vägrade spänna fast sitt säkerhetsbälte. 

Malin Björk tog med sig flygblad från organisationen som hon delade ut till sina medpassagerare. Ombord på planet ställde hon sig upp och bad de andra att inte knäppa sina bälten.

Hon menar att det var ett infall i stundens hetta.

– Jag kände att om jag kunde göra någonting för att inte medverka till den här avvisningen, så ska jag göra det. Så jag sa till de andra att om vi inte vill medverka till den här avvisningen kan vi låta bli att spänna fast säkerhetsbältena. För att på ett värdigt sätt markera mot det här, säger hon.

Det är valår i år och du kandiderar till Eu-parlamentet, har det något med saken att göra?

– Nej det har det inte. Jag var uppe i Östersund för att ha möten på skolor.

Mannen förs just nu till förvar på annan ort.

Håkan Modin vid Jämtlandspolisen menar att man inte kommer ändra sina rutiner och att det var pilotens beslut att mannen inte kunde följa med ombord.

– Ja flygkaptenen är ju enväldig härskare när det gäller om vem som får åka med eller inte. Den information jag fått var att den här mannen inte fick åka med planet av säkerhetsskäl.