Stures fru dog efter 15 elchocksbehandlingar

1:38 min

– Varför slutade de inte behandla Anette med elchocker fast de kunde se att hon inte blev bättre? Den frågan ställer Sture Sjöström vars fru dog i höstas. Psykiatrin behandlade henne för svår depression men obduktionen visade senare att hon led av en obotlig neurologisk sjukdom. 

Anette mådde väldigt dåligt och kunde varken äta eller sova. Hon skrevs in på psykiatriska kliniken vid Sundsvalls sjukhus i april i fjol och behandlades med elchocker mot för vad man trodde var en svår depression.

Anette blev inte bättre av behandlingen men trots att de anhöriga vädjade om att man skulle söka efter andra orsaker och sluta med elchocksbehandlingen så fortsatte den.

Sammanlagt sövdes Anette ner femton gånger för att få elchocker i hjärnan.

Två månader senare var hon död och genom vävnadsprover kunde man se att dödsorsaken var en obotlig neurologisk sjukdom.

– Hon dog av sin sjukdom och det kunde man inte göra något åt, men hennes sista månader kunde ha blivit mycket mindre smärtfyllda och dåliga om hon hade sluppit elchockerna, tror Sture.

Han anser att läkarna varken lyssnade på Anette själv eller de anhöriga utan bara fortsatte enligt den första teorin att det var en depression och att elchocker var den enda behandlingen.

Sture och döttrarna gjorde en anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som nu har kommit med sin beslut.

Det begicks inget fel när man ställde den första diagnosen och inledde elchocksbehandlingen men däremot skulle kliniken ha omprövat det hela efter sex till åtta behandlingar när man inte fick någon förbättring hos patienten, skriver IVO i sitt beslut.

Ansvarig överläkare menar att det inte fanns någon annan behandling att ge Anette och att den sjukdom som dödade henne inte gick att se förrän vid en obduktion.

Han anser också att man hela tiden utvärderade behandlingen men att det i det rådande läget var rätt att ge så många som femton elchocksomgångar.