Skenande bopriser i Storbritannien

1:30 min

I Storbritannien kom i går nya siffror som visar att det nu säljs lika många hus som före det att finanskraschen slog till för sex år sedan - och priserna stiger närmast okontrollerat. Allt fler varnar nu för att en bostadsbubbla kan vara under uppsegling.

Problemet är att tillgången på fastigheter helt enkelt inte räcker till, säger Simon Rubinsohn till tevebolaget CNBC. Han är chefsekonom på Rics, en organisation som övervakar hur fastighetsmarknaderna fungerar i många länder i världen.

I går lade Rics fram en rapport som visar, att det nu säljs lika många hus per månad som innan finanskraschen slog till.

Dessutom kom det en annan rapport för några dagar sedan, som visar att huspriserna närmast skenar. Priserna har i genomsnitt gått upp med tio procent i landet det senast året. I huvudstaden London har priserna gått upp med nära 20 procent på ett år. I de mest populära områdena är den genomsnittliga uppgången 30 procent på ett år.

I London är det utländska pengar som driver upp priserna. Stenrika araber, kineser och ryssar slåss om de mest exklusiva bostäderna. Ur en bubbelsynpunkt är det ett mindre problem. De superrika köper nämligen kontant. Men nu stormar också utlänningar utanför de superrikas skara in och slåss om det som finns att köpa. Dessutom har politiska beslut drivit på efterfrågan.

Den brittiska regeringen har infört en ny lag som gör att en förstagångsköpare bara behöver betala fem procent av bostadspriset i insats. Resten kan man betala bland annat med hjälp av ett förmånligt statligt lån. Slutresultat av allt detta: Priserna skenar.