Ubmeje/ Umeå

Konststöld på museum

1:52 min

Ett av den prisbelönta konstnären Monica L Edmondsons glaskärl har blivit stulet från utställningen "100 migratory" på Västerbottens museum.

Stölden av kärl nummer 60 upptäktes i helgen. Men genom att titta på bilder som tagits på utställningen har konstnären konstaterat att det stulna kärlet varit borta sedan mitten av mars. Nu har museet ökat bevakningen och konstnären själv är ledsen över stölden. 

 - Det är inte kul, det känns absolut. Det gör det, säger Monica L Edmondson.

Såhär beskrivs utställningen 100 Migratory på Västerbottens museum:

Hundra kärl av glas ger sig ut på en världsomspännande resa tur och retur, med start i ett vidsträkt vintervitt fjällandskap, mitt i det gränslösa Sápmi. Kärlen migrerar in och ut ur olika miljöer, till mottagare i olika länder och kulturer, dom presenteras ute och inne, som grupp och som individer.

Men nu har alltså ett av kärlen gett sig ut på en helt annan resa och Monica Edmondson hoppas att kärlet hittar tillbaka igen.

- Många av de här kärlen har ju sålts också, men är det nu kärl nummer 60 så är det inte sålt än, men det känns och självklart blir man ledsen när det sker, säger Monica L Edmondson.

Tidigare var det ett rullande schema när det gäller bevakningen av glaskärlen, men sedan stölden finns det alltid en konstvakt på plats. Monica Edmondson igen.

- De har ökat säkerheten efter det här, kan man ju säga. För det får ju inte ske, säger Monica L Edmondson.

Vad hoppas du ska hända?
-Jag hoppas det kommer tillbaka. Att det magiskt står där. Vitsen med det här projektet är ju att alla kärlen ska bära på sin egen individuella historia, men nu får det här kärlet en egen historia som inte jag är i kontroll över och jag hoppas verkligen att det kommer tillbaka, säger konstnären Monica L Edmondson.

Glaskärlet som är stulet är värt 15 800 kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio